«

»

nov 28

Bericht afdrukken

Asperges: soorten asperges kweken koken bereiden bewaren en heerlijke recepten

Meer informatie over asperges in verschillende soorten, het kweken, het koken, het bereiden, hoe kan men de asperges het beste bewaren, heerlijke recepten met asperges en nog veel meer informatie.

Asperges

Asperges: soorten asperges kweken koken bereiden bewaren en heerlijke recepten

De Nederlandse aspergeteelt is slechts zo’n 100 jaar oud, na een lange rondreis door vele landen is de asperge ook in Nederland aan het begin van de twintigste eeuw bekend geworden. De eerste asperges zijn in Nederland geteeld op de zandige gronden in de buurt van Bergen op Zoom. Pas na de Tweede Wereldoorlog is de aspergeteelt in Nederland goed op gang gekomen en wel voornamelijk in Limburg en Noord-Brabant. De over het algemeen grote katholieke gezinnen konden veel goedkope werkkrachten leveren en ook de grond was hier zeer geschikt voor de aspergeteelt. Ook nu ligt het centrum van de aspergeteelt nog steeds voornamelijk in de hierboven genoemde provincies alhoewel men de aspergeteelt tegenwoordig in iedere provincie vindt. In Limburg noemt men asperges ook wel het witte goud.

Verschillende soorten asperges

Asperges kennen we in drie verschillende soorten: witte, groene en paarse.

De witte asperge

De witte asperge is in Nederland de meest verkochte en de meest geproduceerde soort met 97 procent.

De groene asperge

De groene asperge neemt slechts 3 procent van het totaal in. In verschillende landen zoals onder andere Italië en Engeland eet men voornamelijk groene asperges. En ook in Nederlandse restaurants komt de groene asperge steeds meer voor op de menukaart.

De paarse asperge

De paarse asperge is nog vrij onbekend en wordt ook slechts op zeer kleine schaal geproduceerd. Het hoge suikergehalte in deze variant maakt deze geschikt voor zowel gekookt als rauw gebruik. Paarse asperge verrassend in een salade.

De witte asperge groeit in aspergebedden in de grond, de andere twee soorten groeien boven de grond. Witte asperges moet men altijd goed helemaal schillen, bij de groene asperges is dit alleen nodig bij dikkere(16-20 mm) en bij de paarse asperges dient men alleen het onderste van de steel af te snijden.

Asperges telen

Uit zaad ontstaat een aspergeplant. Bij de aspergeteler gaat deze plant in het aspergebed. In de lente

hoogt men de aspergebedden op en strijkt men deze glad zodat deze kunnen groeien voor de oogst. Witte asperges worden vaak afgedekt met zwart/wit folie. De eerste oogst vindt plaats na twee jaar.

De groei van de asperge

Uit de wortel groeit in het voorjaar een nieuwe stengel de asperge. Asperge hoort tot de meerjarige gewassen, wat betekent dat de plant na het oogstseizoen doorgroeit tot een plant met loof. In het najaar wordt dit loof geel en sterft het af. Via de sapstroom trekken opgebouwde suikers naar de wortels zodat er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn voor nieuwe stengels in het voorjaar.

De asperge oogst

Het grootste deel van de asperge oogst vindt plaats van half April tot 24 Juni voornamelijk handmatig. Bij de teelt van witte asperges gebruikt men zwart/wit folie om de kwaliteit te verbeteren, verkleuring tegen te gaan en de oogst te vervroegen. Tijdens de oogst ligt men de folie op, wanneer er een barstje of een kopje zichtbaar is heeft de asperge de goede lengte om geoogst te kunnen worden.

Na de oogst zet men de asperge plusminus 6 uur in koud water om verkleuring en uitdroging tegen te gaan. Daarna worden de asperges gewassen, op maat gesneden en op kwaliteit gesorteerd. Wanneer de asperges zijn afgewogen en verpakt kunnen ze worden verkocht aan de veiling, de groenteman, restaurants of supermarkten. Ook verkopen sommige telers asperges aan huis rechtstreeks aan de consument. Steeds vaker worden ook geschilde asperges verkocht.

Het kopen van asperges

In Nederland worden de meeste asperges verkocht via de supermarkt, met op de tweede plaats bij de teler aan huis en daarna volgen de groenteman en de markt. In de zuidelijke provincies waar veel asperges worden geteeld en geoogst worden de meeste asperges via de teler verkocht. Asperges zijn een seizoensproduct en slechts in grotere hoeveelheden verkrijgbaar vanaf begin April tot 24 Juni. Buiten die tijd is het mogelijk dat de asperges uit het buitenland komen.

Versheid van de asperges

Hoe kan men zien of asperges vers zijn? Er zijn drie zaken waar men op kan letten om te bepalen of de asperges vers zijn: ten eerste behoren bij verse asperges de stengels te glanzen, ten tweede als men de asperges met de stengels zachtjes tegen elkaar aanwrijft behoort men een piepend geluid te horen en ten derde behoort het snijvlak aan de onderkant van de stengels niet ingedroogd te zijn om dit te controleren kan men even met de nagel op het snijvlak drukken. Zoals bij vele AGF-producten is ook de Nederlandse kwaliteit van asperges vaak beter dan van de buitenlandse.

Export van asperges

De export van asperges is belangrijk voor de Nederlandse economie. De twee belangrijkste afnemers van witte asperges zijn Duitsland en Frankrijk.

Asperges bereiden

Voor het bereiden van witte asperges moeten we de asperges schillen en daarna koken. Groene asperges hoeven niet of slechts gedeeltelijk te worden geschild en korter te worden gekookt. Paarse asperges hoeft men niet te schillen en te koken.

Witte asperges schillen

Gebruik voor het schillen van de witte asperges een dunschiller van goede kwaliteit. Pak de asperge bij het kopje vast en schil de asperge van boven naar beneden. Om breken te voorkomen kan men de asperge plat op de tafel leggen. Draai de asperge langzaam en voorzichtig naar alle kanten en schil de asperge voorzichtig. Dikke asperges hebben ook een dikkere schil als dunnere asperges, houdt hier rekening mee bij het schillen. Zorg dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven.

Groene asperges schillen

Bij groene asperges hoeft men alleen 6 tot 8 centimeter van de onderkant van de dikkere asperges te schillen. Verwijder de onderste 1,5 centimeter van de stengel van de groene asperge ook.

Paarse asperges schillen

Paarse asperges hoeft men niet te schillen snij enkel een klein stukje van de onderkant af. Door het hoge suikergehalte zijn paarse asperges zeer geschikt om rauw te eten bijvoorbeeld in een salade.

Asperges koken

Witte asperge

Doe de geschilde asperges voorzichtig in een grote pan met genoeg koud water met wat zout. Breng het water aan de kook, en laat de asperges 5 tot 12 minuten koken afhankelijk van de dikte van de asperges. Laat de asperges ongeveer 20 minuten nagaren. De asperges zijn gaar wanneer men makkelijk in het onderste deel van de asperge kan prikken. Schep de asperges met een schuimspaan voorzichtig uit de pan. Men heeft per persoon ongeveer 300 a 400 gram asperges nodig.

Groene asperges

Bij groene asperges hoeft men alleen 6 tot 8 centimeter van de onderkant van de dikkere asperges te schillen. Verwijder de onderste 1,5 centimeter van de stengel van de groene asperge ook. Doe water met zout in een pan en leg daar de asperges in en blancheer deze 3 tot 5 minuten. Haal de asperges voorzichtig uit het water en laat ze in een vergiet uitlekken.

Paarse asperges

Door het hoge suikergehalte zijn paarse asperges zeer geschikt om rauw te eten bijvoorbeeld in een salade en is koken dus niet nodig. Was de asperges voor gebruik.

Tip voor lekkere soep! Gebruik de schillen en uiteinden van de asperges als basis om een heerlijke bouillon te trekken om lekkere aspergesoep te koken.

Recepten van asperges

Aspergesoep

Aspergesoep ingrediënten:

 • 600 gram witte asperges
 • 200 mililiter slagroom
 • Anderhalve eetlepel bloem
 • 2 eetlepels boter
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel suiker
 • peper, zout, nootmuskaat
 • citroensap
 • peterselie

Bereiding aspergesoep

Om te beginnen snijden we van iedere asperge de uiteinden eraf en schillen de asperge zoals in het artikel is te lezen. Doe 1 liter water in een pan voeg hieraan de theelepel zout en suiker toe en breng dit water aan de kook. Laat de asperges naar gelang hun dikte 5 tot 12 minuten koken, haal de asperges uit de pan en breng dit water opnieuw aan de kook, snij intussen de asperges in 4 centimeter lange stukjes en kook ze nog ongeveer 5 minuten in het aspergewater. Schep de asperges uit de pan. Smelt de twee eetlepels boter en roer de anderhalve eetlepel bloem hier goed door, voeg 8 deciliter aspergewater toe en klop dit tot een glad geheel. Doe de slagroom erbij en ook de asperges. Roer alles goed door elkaar en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met de peper en het zout, de nootmuskaat en wat citroensap. Schep de soep in de borden en bestrooi deze met de klein gesneden verse peterslie of met gedroogde peterselie.

Recept van asperges met ei en ham met gekookte aardappelen

Ingrediënten:

 • Ongeveer 300 a 500 gram witte asperges per persoon
 • Eieren, naar keuze 1 of 2 per persoon
 • Gesneden schouderham of gekookte ham, ongeveer 3 a 4 plakjes per persoon
 • Aardappelen, afhankelijk van de grootte 1 tot 3 stuks per persoon
 • Mayonaise
 • Zout
 • Paprikapoeder
 • 50 gram boter

Bereiding van asperges met ei en ham met gekookte aardappelen

Schil de witte asperges met een dunschiller, doe ze in een grote pan met een ruime hoeveelheid koud water en strooi wat zout in het water. Kook de asperges afhankelijk van de dikte in 5 tot 12 minuten gaar. Laat de asperges plusminus 20 minuten in de pan nagaren. Doe de eieren in een pan zet de eieren net onder water en kook deze in 7 minuten hard. Kies gelijkmatige even dikke aardappelen, was deze en doe ze in een pan met koud water, zorg dat de aardappelen net onder water staan en kook ze gaar in de schil. Schep de asperges voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet. Reken per volwassen persoon 300 a 500 gram asperges. Pel de eieren. Smelt wat boter in een pan en laat de hamplakjes hier in warm worden.Maak de borden gereed, leg op ieder bord zoveel aardappelen men wenst, halveer de eieren leg deze op het bord met de bolle kant naar boven spuit hier wat mayonaise op en strooi wat paprikapoeder er over. Neem de warme plakjes ham uit de pan en leg deze naast de eieren en de aardappelen op het bord. Leg bovenop de ham de asperges en schenk hierover wat van de warme boter.

Men kan er ook voor kiezen om de boter te warmen hierbij een kwart tot een halve liter bouillon te doen, goed door te roeren en hierin de plakjes ham op te warmen. De boterbouillon kan men dan gebruiken als saus.

Asperges en onze gezondheid

Al in vroeger tijden stonden asperges bekend als een gezond, geneeskrachtig kruid. De in de asperges voorkomende stof asparagine kan een gunstige invloed hebben op nierfunctiestoornissen, bij een lage bloeddruk, leverkwalen, hartkloppingen. Asperges hebben ook bloedzuiverende en vochtafdrijvende eigenschappen. Asperges bevatten slechts weinig caloriën en passen dus in een gezond eetpatroon. Tevens behoren asperges tot de schoonste groenten omdat  voor en tijdens het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Men gebruikt deze middelen slechts na de oogst en dat in zeer geringe mate, de gewasbeschermingsmiddelen komen dan niet direct in contact met de asperges.

Asperges bewaren

Natuurlijk zijn asperges vers het lekkerste maar toch is de asperge een groente die men zeer goed kan bewaren. Men kan de asperges enkele dagen in de koelkast bewaren, witte asperges bewaart men het beste in een vochtige theedoek, groene en paarse asperges in een open plastic zak.

Witte en groene asperges kan men ook invriezen. Schil de asperges nauwkeurig, doe ze in een plastic diepvrieszak en leg ze in de vriezer. De asperges zijn ingevroren 4 tot 6 maanden te bewaren. Als men de asperges wil eten doe ze dan in bevroren toestand in een pan met water en volg verder de normale bereidingswijze. Ontdooi de asperges dus niet voor gebruik.

Asperge weetjes

 • Asperges kunnen zo’n 12 centimeter per dag groeien.
 • Als er na plusminus 10 jaar aspergemoeheid van de grond optreedt, is de teelt op die plaats helemaal afgelopen en moet men ergens anders geheel overnieuw beginnen.
 • De meeste asperges worden gestoken tussen half April en 24 Juni. Na 24 Juni moet de plant krachten op doen voor het volgende oogstjaar. Asperges die voor het laatste jaar geoogst worden steekt men nog wel af na 24 Juni.
 • Asperges kan men goed invriezen. Doe ze rauw in een plastic zak, bewaar ze maximaal 4 tot 6 maanden en ontdooi ze niet voor gebruik.
 • Asperges zijn een schone en gezonde groente die goed past in een calorie arm dieet.
 • In een uur tijd oogst een aspergesteker ongeveer 8 kilo asperges, hiervoor moet men plusminus 120 keer bukken.

Asperge evenementen 2014

 • De nationale opening van het aspergeseizoen vindt plaats op de tweede donderdag van de maand April.
 • In Hunsel organiseert men een asperge-proefwandeltocht op zondag 18 Mei. Het beginpunt is bij de parochiezaal van Hunsel, Jacobusstraat 9.

Franse aspergeteelt

In Frankrijk begint men in Maart met de asperge-oogst. In Frankrijk teelt men zowel witte, groene, paarse als wilde asperges. Witte asperges hebben een zachte,zoete smaak. Groene asperges smaken meer uitgesproken en pittig. De stengels van de groene asperge zijn fris en mals en de groene variant bevat meer vitamine c dan de witte soort. In de Franse streek Les Landes kweekt men al sinds plusminus 1960 asperges en zeker de laatste tien jaar is de teelt van asperges in het gebied sterk toegenomen. In de streek Les Landes produceert men ieder jaar zo’n drieduizend ton asperges. Natuurlijk zijn er in Frankrijk nog meerdere streken waar men asperges kweekt.

In Frankrijk komt ook de wilde asperge voor, wat een echte Franse specialiteit is. Men kan deze soort vinden tussen het struikgewas in de lente. De wilde asperges zijn stevig, hebben een dunne stengel en de smaak is een klein beetje bitter. De wilde asperges zijn de jonge scheuten van een stekelige plant. Men moet deze asperges plukken wanneer ze opkomen. Blancheer de wilde variant ongeveer 1 minuut en verwerk ze daarna in een heerlijke omelet of roerei.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://voedingssupplementenbestellen.nl/asperges/

Handigheden bij het koken kokenKoken 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>