«

»

apr 10

Bericht afdrukken

Soep maken: mijn top 5 soep recepten en de bereiding

In dit artikel beschrijf ik mijn top 10 van soepen die ik zelf gemaakt heb, heerlijke soepen voor iedereen eenvoudig te maken.

Soep makenSoep maken

Soep maken: mijn top 5 soep recepten en de bereiding

  • Wortelcrémesoep met kerrie
  • Venkelsoep maken
  • Groene aspergesoep met lemoen
  • Kippensoep met rijst
  • Voorjaarsminestrone met pesto

Wortelcrèmesoep met kerrie

Dit gerecht is voor 4 personen en klaar te maken in ongeveer 40 minuten.

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels zonnebloem of arachideolie
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 600 g wortels, in stukken
  • 250 g zoete aardappelen, in stukken
  • 2 theelepels scherp kerriepoeder
  • 1 liter kippenbouillon
  • 300 g demi crème fraîche
  • versgemalen peper, zout
  • 0,5 bosje koriander of platte peterselie

De bereiding wortelcrémesoep met kerrie

In een soeppan de olie verhitten en de ui erin goudgeel fruiten. De knoflook hierboven uitpersen en aardappelen, de wortel en het kerriepoeder toevoegen. De bouillon erbij schenken, aan de kook brengen en zachtjes 25 minuten laten koken. De soep in een blender of met een staafmixer pureren. De crème fraîche op 4 eetlepels na door de soep mixen. De soep nog zachtjes 3 minuten laten koken en peper en zout naar smaak toevoegen. De soep in 4 kommen scheppen en de overgebleven 4 eetlepels crème fraîche door de soep marmeren. De soep met koriander garneren. Aanbevolen met Indiaas naanbrood of Libanees platbrood.

Venkelsoep maken

Vandaag voor het voorgerecht even een venkel soepje gemaakt, had nog 2 venkel knollen liggen. Heerlijke smakelijke soep, maar je moet er wel van houden.

Ingredienten :

  • Als basis 1 liter groenteboullion
  • 2 venkelknollen
  • 1 aardappel
  • 1 winterwortel
  • 1 teenjte knoflook
  • afmaken met zout
  • en voor de liefhebber peper

Het bereiden van de venkelsoep 

Neem ondanks dat het maar 1 liter is een ruime pan, zelf neem ik een 3 liter pan. Doe water en boullion er in en warm deze op. Snij in tussen de venkelknollen, de aardappel, de winterwortel en het teentje knoflook in kleine stukjes. Als alles gesneden is dan kan het bij de boullion, en moet alles aan de kook komen. Wat ik ook wel doe is voor het toevoegen de groenten even aanbakken in de koekenpan, dat komt de smaak ten goede, de tijd hier voor is ongeveer 15 minuten tot 20 minuten.

Ook gaar ik de wortel apart, want als de groente gaar is dan dan pureer ik de soep, ik wil echter dat de wortel heel blijft. Daar gebruik ik een zeefje voor, en hang dit in de pan. Natuurlijk mag je ook de winter wortel eruit houden, dat is eenvoudiger, maar zelf vind ik de orange kleur leuk in de soep. Samen met het aanbakken van de groenten is de bereidingstijd ongeveer 45 minuten.

Het is mogelijk om de soep wat aan te dikken door er een bloem papje door te roeren. Daarnaast is wat melk toevoegen een optie, of wat kookroom komt de smaakt ten goede.

Opdienen met vers stokbrood is een mogelijkheid, of heb je wat oude stokbrood, haal dit even door de warme oven zodat het toastachtig wordt, dat is ook heerlijk om te eten bij deze soep. Vergeet niet de roomboter op de toast, dat is voor mij een lekkernij.

Deze keer heb ik de soep gemaakt om een klein kommetje voor de maaltijd te nemen. Is meer soep gewenst neem dan de ingredienten dubbel zodat het wat langer genieten is.

Na het opdienen kan eventueel wat peterselie, verse of gedroogde over de soep gedaan worden. De liefhebber doet natuurlijk zelf zijn eigen kruiden er over.

Groene aspergesoep met limoen 

Dit gerecht is voor 4 personen en klaar te maken in ongeveer 30 minuten.

Ingrediënten:

  • 800 g groene asperges, uiteinden verwijderd
  • 1 (biologische) limoen
  • 4 eetlepels boter of margarine
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 1 l groentebouillon
  • 150 g kookroom light
  • versgemalen peper, zout
  • blaadjes van 3-4 takjes basilicum

De bereiding van de groene aspergesoep met lemoen

De asperges overlangs halveren en in stukken snijden. De schil van de limoen in reepjes met een speciaal trekkertje afraspen. De limoen uitpersen. In een soeppan 1 eetlepel van de boter verhitten en de asperges (zonder uiteinden) en de bosui 3 minuten erin fruiten. De bouillon erbij schenken en 10-15 minuten zachtjes laten koken op een middelhoog vuur. De soep van het vuur nemen en in een blender of met een staafmixer pureren. De room erdoor roeren, De pan op het vuur terug zetten en nog zachtjes 5 minuten laten koken. De soep eventueel met nog een beetje water verdunnen en met 1-2 eetlepels citroensap en zout en peper op smaak brengen. De overgebleven 3 eetlepels boter verhitten en de limoenschil en de aspergetopjes erin 3-4 minuten fruiten. De soep in 4 kommen scheppen en het limoen-aspergemengsel erover verdelen. De soep met de basilicum garneren. Aanbevolen met speltsoepstengels.

Kippensoep met rijst 

Dit gerecht is voor 4 personen en klaar te maken in ongeveer 30 minuten.

Ingrediënten:

  • 2 l kippenbouillon (van tablet)
  • 2 kippenbouten
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 125 g witte toverrijst
  • 250 g (boeren) soepgroenten
  • 250 g champignons, in plakjes
  • 1 stokbrood

De bereiding van de kippensoep met rijst 

De kippenbouten met de kippenbouillon aan de kook brengen en in 20 minuten gaar koken. Ondertussen de de peterselie met de knoflook door de zachte boter prakken en met peper en zout op smaak brengen. De kippenbouten uit de pan nemen. De groenten en de rijst in 8 minuten in de soep gaar koken. Het vlees van de kippenbouten halen en terug in de soep doen. Peper en zout naar smaak aan de soep toevoegen en de soep in 4 kommen scheppen. Het stokbrood met de kruidenboter erbij geven.

Voorjaarsminestrone met pesto 

Dit gerecht is voor 4 personen en klaar te maken in ongeveer 25 minuten.

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 80 g spekblokjes
  • 1 l groente- of kruidenbouillon
  • 100 g kleine pasta naar keuze
  • 750 g gemengde voorjaarsgroenten, zoals wortel, prei, spinazie, courgette, aspergetips in stukjes
  • 2 tomaten, ontveld, zaadlijsten verwijderd en vruchtvlees in stukjes
  • versgemalen peper, zout
  • 4 eetlepels groene pesto

De bereiding van de voorjaarminestrone met pesto 

In een soeppan de olie verhitten en het spek, de knoflook en de ui erin fruiten. De bouillon erbij schenken en aan de kook brengen. De pasta 2 minuten koken, de groenten toevoegen en laten koken tot alle groenten beetgaar zijn (10-12 minuten), af en toe omroeren. De tomaten aan de soep toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. De soep in 4 diepe borden scheppen en een lepeltje pesto erop scheppen. Aanbevolen met warm stokbrood.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://voedingssupplementenbestellen.nl/soep-maken/

Handigheden bij het koken kokenKoken 1

1 ping

  1. Soep maken: mijn top 5 soep recepten en de bereiding | Mijn verhalenwebsite

    […] Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/soep-maken/ […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>