«

»

mrt 22

Bericht afdrukken

Vruchtgroenten: aubergine courgette komkommer en puntpaprika met recepten

Vruchtgroenten zijn alle groenten waarvan de vrucht eetbaar is, in dit artikel komen aubergine courgette komkommer en puntpaprika aan de orde sommige gecombineerd met heerlijke recepten. 

vruchtgroenten

Vruchtgroenten: aubergine courgette komkommer en puntpaprika met recepten 

De vruchtgroente aubergine 

Aubergine behoort tot de familie van de tomaat en de aardappel, de bijnaam van de aubergine is eierplant. Deze bijnaam heeft te maken met hun voorouders uit India die wit en eivormig waren. In Nederland eet men gemiddeld slechts een halve aubergine per persoon per jaar wat overeenkomt met ongeveer 150 gram. In het oosten van Azië en ook in Griekenland gebruikt men aubergine in vele gerechten. Van zichzelf bevat een aubergine weinig caloriën maar deze neemt wel eenvoudig vet op tijdens het koken, om dit tegen te gaan kan men de binnenkant bestrooien met wat zout.

De vruchtgroente courgette 

Courgette behoort tot de pompoensoorten en is wat zacht en flauw van smaak. Gecombineerd met basilicum of oregano wordt de smaak aangenaam. Een andere goede mogelijkheid is om de courgette te stoven met een beetje kruidenboter. Wanneer een courgette vers is heeft hij een gave schil, voelt stevig aan en het kroontje ziet er vers en fris uit. Courgette wordt evenals aubergine niet veel gegeten in Nederland gemiddeld slechts plusminus 600 gram per persoon per jaar. Courgette bevat veel kalium wat goed is om de bloeddruk op peil te houden, en spieren en zenuwen in goede conditie te houden. 1 ons gekookte courgette bevat slechts 19 caloriën. Deze groente kan men het beste bewaren op een koele plaats zo’n 10 tot 15 graden en zeker niet in de koelkast.

Groenteschotel van courgette en tomaat 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Anderhalve courgette
  • 3 grote vleestomaten
  • 2 uien
  • olijfolie
  • zout, peper en provencaalse kruiden

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden, vet een lage ovenschotel in met boter. Schil de courgette en snij deze in gelijkmatige plakjes, was de tomaten en snij deze in mooie plakken, maak de uien schoon en snij deze in ringen. Fruit de uiringen in wat olijfolie en schep de groenten om en om in de ovenschaal, bestrooi ze met het zout, de peper en de kruiden en bak ze in plusminus 30 minuten mooi bruin en gaar.

Courgettesoep 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 courgette
  • 100 gram champignons
  • 0,75 liter kipbouillon
  • 200 gram van de vleeswaren kipfilet
  • halve eetlepel citroensap
  • bieslook

Bereiding:

Breng de kipbouillon aan de kook, schil de courgette en snij deze klein, kook de courgetteblokjes 2 minuten met de bouillon mee. Wrijf de champignons schoon en snij ze in plakjes, voeg deze samen met de citroensap toe en laat alles nog een paar minuten koken. Snij de kipfilet in reepjes, verdeel over de soepborden, schep de soep erover en bestrooi met wat fijne bieslook.

Komkommer een zeer bekende populaire vruchtgroente 

Komkommer kennen, kweken en eten we in Nederland al sinds vele jaren het is in ons land een veel gegeten geliefde groente zeker ’s zomers. De komkommer staat op de lijst van meest gegeten groenten op de derde plaats, de eerste en de tweede plaats worden ingenomen door de tomaat en de ui. Per persoon eten we ruim drie kilo komkommer per jaar, wat ongeveer overeenkomt met 7 stuks. Het hoofdbestanddeel van komkommer is water (95 procent) daarnaast bevat komkommer wel de belangrijke voedingsstoffen foliumzuur en kalium. Het eten van komkommer helpt het lichaam met het afvoeren van afvalstoffen.

Komkommerlinten gemarineerd in basilicumolie 

Ingrediënten:

  • 2 komkommers
  • halve citroen of wat citroensap
  • 1 deciliter olijfolie extra vierge
  • zout en peper
  • 30 gram verse basilicum

Bereiding:

Schil de twee komkommers met een dunschiller, halveer ze in de lengte, verwijder de zaadlijsten en gebruik een kaasschaaf om van de komkommerhelften mooie lange linten te schaven. Doe de schaven in een schaal en besprenkel deze met citroensap.

Maak de olie in een steelpan lauwwarm, snij de basilicumblaadjes in fijne reepjes en roer deze door de olie. Schenk dit oliemengsel over de komkommerlinten en laat het minimaal een uur intrekken onder af en toe roeren. Breng voor het serveren op smaak met zout en peper.

Griekse komkommeryoghurtsaus 

Ingrediënten:

  • 1 grote of 2 kleinere komkommers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje verse munt of 2 eetlepels gedroogde munt.
  • een halve liter griekse yoghurt
  • Zwarte olijven voor de garnering
  • Peper en zout

Bereiding:

Was de komkommer, schil deze en rasp hem fijn in een vergiet. Strooi er wat zout over dit bevorderd het vochtonttrekken. Laat de komkommer een kwartier zo staan eventueel met een bord bovenop de komkommer. Snij de verse munt heel fijn, bewaar een takje als garnering. Roer de yoghurt samen met de munt in een grote schaal door elkaar, pers de knoflook hierboven uit en voeg de geraspte goed uitgelekte komkommer toe. Voeg naar smaak peper en zout toe en garneer de yoghurtsaus met het takje achtergehouden munt en de zwarte olijven.

Puntpaprika een vrij onbekende vruchtgroente 

Paprika’s gebruiken we regelmatig bij het bereiden van onze voeding, puntpaprika’s het broertje van deze kennen we niet zo goed. Puntpaprika’s zijn zoet en fruitig van smaak en ze hebben een dunne schil, ook rauw is deze puntpaprika een gezonde snack door de relatief grote hoeveelheid vitamine c, vergelijken we de puntpaprika met een sinaasappel dan bevat deze eerste drie maal zoveel vitamine c. Gestoofd is deze paprika zeer goed te gebruiken in gerechten met kip en vis, en ook heerlijk in salades. Tevens zorgen deze puntpaprika’s voor een mooi kleureffect in een heerlijke verse salade.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://voedingssupplementenbestellen.nl/vruchtgroenten/

Handigheden bij het koken kokenKoken 1

1 ping

  1. Vruchtgroenten: aubergine courgette komkommer en puntpaprika met recepten | Verhalen Website

    […] Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/vruchtgroenten/ […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>